Kategorie

baking makijaż

Przełomowa technika makijażu – baking twarzy!

Opanowałaś już konturowanie twarzy? Czas wejść na wyższy level i nauczyć się techniki zapewniającej perfekcyjny oraz trwały makijaż! Efekty te osiągniemy stosując popularny wśród celebrytów „baking”, który wypromowała sama Kim Kardashian!

Makijaż Kim Kardashian

Czy makijaż królowej konturowania mógł być jeszcze bardziej perfekcyjny? Tak! Celebrytka wraz ze swoim wizażystą, Mario Dedivanovicem, wypromowała kultową już teraz technikę bakingu, którą pokochały fanki idealnie wymodelowanej i rozświetlanej twarzy. Cała tajemnica tkwi w zwiększeniu trwałości kosmetyku przy pomocy naturalnego ciepła naszego ciała, dzięki czemu mimo wielu dość obfitych warstw kosmetyków, nasz makijaż wygląda bardzo naturalnie i promieniście. Sprawdź, jak zastosować ten trik w swoim codziennym makijażu!

Baking krok po kroku

1. Pamiętaj o głębokim nawilżeniu twarzy

Piękny makijaż bez systematycznej pielęgnacji nie istnieje. Wysuszonej i matowej skóry nie zakamuflujemy nawet najbardziej perfekcyjnym makijażem, dlatego Twoim priorytetem w dążeniu do pięknego wyglądu jest przede wszystkim głębokie nawilżenie oraz odpowiednie złuszczenie naskórka. Zabiegi te są niesamowicie istotne szczególnie przy stosowaniu bakingu, ponieważ nieprawidłowo przygotowana skóra twarzy nie wchłonie korektora i spowoduje zważenie się produktu na jej powierzchni.

2. Nałóż podkład oraz sporą ilość korektora w odpowiednich miejscach twarzy

Malowanie twarzy rozpocznij tradycyjnie od nałożenia ulubionego podkładu oraz wykonturowania jej bronzerem. Następnie odczekaj kilka minut i rozpocznij aplikację korektora, najlepiej o dość ciężkiej konsystencji. Produkt nakładaj przy pomocy gąbeczki lub palców, rozpoczynając od policzków, następnie w kierunku skroni, nie zapominając o bardzo ważnym obszarze pod oczami. Korektor nałóż również na szczyt brody, czoło oraz pod kościami policzkowymi. Zadbaj o dokładne krycie – nie obawiaj się większej ilości warstw! Na koniec produkt delikatnie i bardzo dokładnie rozprowadź przy pomocy zwilżonego beauty blendera.

3. Przypudruj korektor pudrem transparentnym

Kolejny krok to przypudrowanie sypkim pudrem transparentnych miejsc, na które wcześniej naniosłaś korektor. Produkt zaaplikuj pędzelkiem albo delikatnie zwilżoną gąbeczką. Staraj się robić to niezwykle precyzyjnie, nakładając warstwę po warstwie dbając, aby pokryć każdy milimetr zaaplikowanego korektora. Nie obawiaj się ilości produktu! W kolejnych fazach pozbędziemy się jego nadmiaru!

4. Czas na baking! Odczekaj 10 minut.

Uwaga! Czas na baking, czyli najważniejszy element w wykonywaniu naszego makijażu. Polega on na… czekaniu! To czas w którym produkt pod wpływem ciepła Twojej skóry wchłonie się i utrwali, zapewniając perfekcyjny wygląd.  Po 10 minutach magicznie cienie pod oczami znikną, a na skórze zagości efektowne rozświetlenie. Makijaż nabierze również wyjątkowej trwałości, dzięki czemu będziesz mogła stosować tę technikę również w lecie. Gwiazdy już ją pokochały, a ich wizażyści chętnie stosują baking na największe gale!

5. Usuń nadmiar pudru pędzelkiem

Cierpliwie wyczekałaś 10 minut? Teraz śmiało możesz usunąć nadmiar pudru puchatym pędzelkiem, wykonując krótkie, energiczne ruchy. Pod kołderką kosmetyku odkryjesz idealnie wchłonięte i zblendowane  kosmetyki! Taki makijaż nie wymaga już więcej poprawek. Pamiętaj jednak, żeby dokładnie usunąć nadmiar pudru pod oczami – nie chcesz chyba wyjść z domu z białymi smugami, prawda? Jeśli nadal nie jesteś pewna, jak stosować technikę bakingu, obejrzyj poniższy filmik.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=_EgD31_XcSE” width=”840″ height=”800″]zdj [/su_youtube]

 

Fot.: Shutterstock, Instagram

Napisz do autora: anna.brotoj@allani.pl

Redaktorka z zamiłowania, psycholog z wykształcenia. Fanka niezależności - dlatego dodatkowo rozwijam również swoją działalność. Marzę, aby doba była elastyczna, a noc dłuższa. Mimo wielu obowiązków, zawsze znajdę czas na poszukiwanie najświeższych trendów! Co mnie relaksuje? Wieczory przy PlayStation lub dobrym filmie.